Finomítás, kijavítás, hozzátanulás ...Ügyességi tréning

Nő a hatótávolság.  A gyermek már nem csupán egyenesen halad, lejtőn fel, hátszéllel a kanyarban, felfedezi a világot. A gyermek már régóta fáradság nélkül ül a nyeregben és egyre több dolgot fedez fel. Ehhez egy sebesség már nem elég – szükség van az első váltós kerékpárra! A woom bicikliken gyorsan megtanulható a finom és csendes sebességváltás. Ezt követően jöhet az akadályok biztonságos leküzdése a természetben és a közlekedésben.

A kis kerékpárprofi.  Iskolába, sportoláshoz, vagy délután a barátokhoz. A kerékpár mobillá tesz. Már Adam Opel is tudta: „A hasznosság és az öröm semmilyen más találmánynál nem kapcsolódik olyan szorosan össze, mint a kerékpárnál.” Az öröm megtartása érdekében megéri időnként újat is tanulni, vagy a régit megerősíteni. Akkor is, ha a gyermekek már tudnak kerékpározni.

Sebességváltás

A zökkenőmentes váltás kíméli az anyagot és az erőinket is! A legjobb, ha megkérjük a gyermeket arra, hogy lehetőleg zajmentesen váltsanak végig az összes fokozaton..

1. tanács: Az első váltásokat még együtt, sík terepen gyakoroljuk. Kérjük meg a gyermeket, hogy rövid időre ne tekerjen, mutassuk meg a markolatváltó elfordítását, majd finoman folytathatják a tekerést. Az elv a játékos kipróbálás: gyors haladáskor felváltás, lassú haladáskor leváltás.
2. tanács: Kissé dombos terepen gyakorolni lehet a zajmentes sebességváltást. Az emelkedő előtt még egyszer jól bele kell taposni a pedálokba, majd le kell csökkenteni a pedálokra kifejtett nyomóerőt, váltani és finoman tovább tekerni, hogy a lánc beugorjon a helyére.

Akadályok leküzdése

Mielőtt a nagyobb gyerekek a forgalomban közlekednének, el kell sajátítaniuk a kisebb akadályok biztonságos leküzdését. Legyen az kiálló gyökér a parkban, bukkanó, vagy csúszós talaj: némi gyakorlással ezeken is balesetmentesen át lehet hajtani.

1. tanács: Az úton lévő egyenetlenségeken történő áthaladáshoz a gyerekeknek az úgynevezett alaphelyzetet kell felvenniük. A pedál legyen vízszintes, a gyermek haladjon közepes sebességgel, kissé behajlított lábbal álljon fel, helyezze csípőjét középre a pedálcsapágy fölé, kissé hajlítsa a könyökét és a válla legyen párhuzamos a kormánnyal.
2. tanács: Az akadályokon, például szegélyköveken történő felakadás elkerülése érdekében a gyerekek meg kell hogy tanulják a felugratást. Az akadályon történő áthaladás érdekében kissé fel kell emelni az első kereket. Ez a pedálra történő ránehezedéssel és a kormány enyhe felhúzásával hajható végre a legjobban, kis mértékű hátra dőlés szintén segít.
3. tanács: Kezdetben a nedvesség, a falevelek és a murva is akadályt jelenthetnek. Az ilyen talajokon történő haladást lassú sebességgel kell megtanulni, akkor is, ha akadályozza a kerekeket. A gyerekek egy kijelölt területen is gyakorolhatják a haladási és fékezési műveletet, amíg pontosan meg nem tudnak állni a stop vonalnál.

Az egyensúly tökéletesítése

Hosszabb túrákon kényelmesebb, ha magasabban van a nyereg. Ezt addig kell fokozatosan emelni, amíg a térd már csak kis mértékben hajlik meg és a gyermek lábujjhegyei még leérnek a talajra. Ehhez előtte jól meg kell tanulnia az egyensúlyozás műveszetét, amelyhez a következő tanácsok is segítséget nyújtanak.

1. tanács: Akár irányjelzésnél a kereszteződésben, vagy a rovarok elhessegetésénél az arc közeléből – a gyerekeknek egy kézzel is éppen olyan biztonságosan kell tudniuk kormányozni, mint kettővel. Az első próbálkozásoknál a legjobb ha a gyermek sík terepen közepes sebességgel gurul a pedálok tekerése nélkül. Először egyik kezével vegye lazábbra a fogást, rövid időre engedje el és nézze meg mi történik. Egyre hosszabb időkre engedje el a kormányt.
2. tanács: Közös egyensúly megtartása! Ezt puha talajon kell gyakorolni. A gyermek szabályozottan fékezzen le egészen megállásig anélkül, hogy letenné a lábát, majd azonnal induljon tovább. Ha a pedálok vízszintesek, akkor az egyensúlyozás nem jelent problémát, sőt még szórakoztató is!
3. tanács: Két vödörrel és kis labdákkal remekül lehet játékosan gyakorolni az egyensúlyozást. Az egyik vödröt felfordítva kell felállítani, rajta a labdával, a másikat vödröt egy kissé messzebb. A gyerek feladata, hogy elhaladás közben elkapja a labdát és belerakja a második vödörbe.

Az első egyensúlypróbától a profi bringázásig

A kerékpározás elsajátítása csupán 15 perc alatt

Kerékpározni megtanulni gyerekjáték. A megfelelő tanácsokkal pedig még könnyebb!

Első lépések a (futó)biciklivel

A kerékpározás iránti lelkesedés elején a legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása.

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info