Lábakat a pedálra: A kerékpározás elsajátítása 15 perc alatt

Most a pedálok tekerése a lényeg. A megfelelő kerékpárhoz vezető lépés kicsi,de fontos momentum. A gyermek már a futóbiciklin játszi könnyedséggel megtanulta az egyensúlyozást. Ha mégsem, akkor is sikerülni fog! Fontos, hogy megmutassuk a gyermeknek a hajtókar és a kerékpár közötti összefüggést. Ekkor meg fogják érteni a pedálok tekerését is! És a következő lépésben ki fogják próbálni a hátsó zöld fék működését is.

1. lépés: a pedálok tekerése

A tényleges gyakorlás előtt megéri kihasználni a gyermekekkerékpározás iránti érdeklődését arra, hogy elmagyarázzuk annak működését. Ez rögtön sokkal könnyebbé teszi a pedálok tekerését! Ha a gyermekek már megszokták a futóbiciklit, akkor sokkal gyorsabban tanulják meg a pedálozást. Az esések megengedettek – viseljen sisakot és kesztyűt.

1. tanács: A gyors megértés érdekében egyszerűen mutassuk meg hogyan mozgatja a hajtókar a hátsó kereket! Egyszerűen emeljük fel a kerékpárt és fogassuk meg amilyen gyorsan csak megy! Majd a fékkel állítsuk meg a kereket.
2. tanács: A nyeregmagasságot úgy állítsuk be, a gyermek ülve mindkét lábával kényelmesen elérje a talajt és csak a sarkai legyenek kissé a levegőben.
3. tanács: A gyermek első kerékpározási próbálkozásai során tartsuk a vállánál, vagy a nyeregnél fogva. Csak lazán, ne fogjuk túl szorosan, és lehetőleg ne használjunk támasztókerekeket. A gyermek kicsit felgyorsulva magától megtalálja az egyensúlyt.

2. lépés: Kerékpározás

Már csak egy karnyújtás választ el a nagy pillanattól! Még ha segítünk is a stabilizálásban, fontos hogy a gyerekek saját maguk érezzék a hajtóerőt.

1. tanács: Amint a gyerekek már saját maguk pedáloznak, egyre hosszabb időre elengedhetik őket a segítő kezek, és egyre hosszabb távokat tehetnek meg egyedül.
2. tanács: A tanuláshoz egy olyan kissé lejtős terület optimális, ahol elegendő hely áll rendelkezésre és nincsenek olyan akadályok, például szegélykövek és más közlekedési akadályok, amelyek útban lehetnek.

3. lépés: Fékezés és megállás

Az első méterek során fontos, hogy együtt haladjuk a gyermekkel, így finoman meg tudjuk állítani a kerékpárt, vagy megakadályozhatjuk az elesést. Néhány próbálkozás után a gyermek már önállóan is próbálkozhat a fékezéssel!

1. tanács: A gyermekek ösztönösen a lábukkal próbálnak fékezni. Ezért lehetőleg hamar játékosan rá kell vezetni őket a zöld fékkarral történő helyes fékezésre! Előszőr fékezés – utána a lábak lerakása a talajra, ez legyen a szabály.

4. lépés: önálló elindulás

A legutolsó lépés az önállóság és a két keréken átélt kalandok felé: az önálló elindulás. Pár apróságra odafigyelve ez is egyszerűen megtanulható!

1. tanács: Minden gyerek egyik lába erősebb – jobb, vagy bal lábbal tapossa szét a fenyőtobozt? A helyes elinduláshoz pontosan ezt a lábat kell ráhelyezni a pedálra. Méghozzá körülbelül 1 óra helyzetben. Tehát a gyermek üljön fel a nyeregbe, forgassa a megfelelő helyzetbe a pedált, helyezze fel a lábát, taposson rá a pedálra és a szabad lábával lökje el magát
2. tanács: Az elindulást úgy is lehet gyakorolni, ahogy azt a gyermek a futóbiciklin csinálta. Egyszerűen kezdjen gurulni a kerékpárral és ha elérte a megfelelő sebességet, rakja fel a lábait a pedálokra!

Az első egyensúlypróbától a profi bringázásig

Ügyesen, hegyen völgyön át

Most már az ügyességen van a hangsúly. A friss levegőn eltöltött nap során sokat lehet tanulni.

Első lépések a (futó)biciklivel

A kerékpározás iránti lelkesedés elején a legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása.

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info