Montizás, a gyermeked és te – tippek és érdekességek a motivációról, a túratervezésről, a felszerelésről és a kerékpározási technikáról

Nincs is annál jobb, mint gyermekeinkkel együtt élni a kedvenc hobbinknak. Ha ez pont a hegyikerékpár, akkor az azt jelenti, hogy mozgunk a természetben és kisebb-nagyobb kalandokat élünk át, amelyek örökké emlékezetesek maradnak: legyen az az első túra a csemetével, egy napsütéses piknik gyönyörű rálátással a hegyekre, vagy a gyerek fültől fülig érő mosolya, amikor először lehagy az ösvényen, porfelhőt húzva maga után.

Elmondjuk, hogyan keltheted fel gyermeked érdeklődését a montizás iránt, és megosztunk mindent, amit a hegyi-kerékpározás és a gyerekek kapcsolatáról tudni érdemes.

Miért jó a gyerekekkel montizni?

A gyerekek természetüknél fogva kíváncsiak, és szívesen töltenek időt a szabadban, feltéve, ha mindez szórakozást és játékot jelent a számukra. A hegyi-kerékpározás tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a szabadban mozogjanak és kiéljék természetes játékösztönüket, egyúttal pedig fejleszti motorikus és mentális képességeiket, például a reakcióképességet, a koordinációt, az egyensúlyérzéket, a mozgásügyességet, a kitartást, a kreativitást és a koncentrációs képességet.

Ezenkívül a montizás csökkentheti az iskolai vagy társadalmi nyomás okozta stresszt is, ugyanis a természetben való bringázás segít gyermekednek kiszellőztetni a fejét, és boldogsághormont szabadít fel.

Mindemellett gyermeked megismeri a határait és megtanulja reálisan felmérni, mire képes és mi kockázatos. Persze ez alatt a tanulási folyamat alatt valószínűleg néhányszor el is fog esni, éppen ezért fontos, hogy megfelelő felszerelést biztosíts neki, amely megvédi a súlyosabb sérülésektől, és beszélj vele arról, hogyan kerülhette volna el az esést. Azoknak a gyerekeknek az esetében, akik biztonságos környezetben (védőfelszereléssel és megfelelő terepen) ismerik meg ezt a mozgásformát, kisebb a balesetveszély, mert megtanulják a viselkedésüket a képességeikhez és a körülményekhez igazítani – és nemcsak itt, hanem más területeken is.

A hegyibringázás során szerzett sikerélmények a gyermek önbizalmát is erősítik: tudatosítják a gyermekben, hogy saját erejéből érte el az eredményeket, és joggal büszke lehet a teljesítményére. Emellett persze anya és apa dicsérete is mindig jót tesz az önbecsülésének. ;)

Végül, de nem utolsósorban a közös hegyikerékpár-túrák erősítik a szülők és a gyerekek kapcsolatát, és elősegítik, hogy a család tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz.

Hány éves kortól áll készen a gyermek a hegyi-kerékpározásra?

A hegyi-kerékpározás elkezdésének ideális ideje a gyermek motivációjától, motorikus képességeitől és testi fejlettségétől függ. Vannak gyerekek, akik öt-, sőt egyesek már négyévesen is nagyon szeretnének saját mountain bike-ot. Ebben a korban azonban ügyelni kell rá, hogy a lehető legkíméletesebben és leglassabban vezessük be a gyermeket hegyi-kerékpározásba, mivel a mozgásszervrendszer inai és izmai csak hatéves kortól eléggé fejlettek ahhoz, hogy elbírják a nagyobb terhelést.

A hegyi-kerékpározás elkezdésének ideális ideje a gyermek motivációjától, motorikus képességeitől és testi fejlettségétől függ. Vannak gyerekek, akik öt-, sőt egyesek már négyévesen is nagyon szeretnének saját mountain bike-ot. Ebben a korban azonban ügyelni kell rá, hogy a lehető legkíméletesebben és leglassabban vezessük be a gyermeket hegyi-kerékpározásba, mivel a mozgásszervrendszer inai és izmai csak hatéves kortól eléggé fejlettek ahhoz, hogy elbírják a nagyobb terhelést.

Hogyan keltheted fel gyermeked érdeklődését a montizás iránt?

Montizni szórakoztató – méghozzá nem is kicsit. Ennek a mozgásformának az egyik fontos alapkövetelménye a megfelelő, lehetőleg minél könnyebb mountain bike; ha ugyanis túl nagy vagy túl nehéz a bringa, oda az élvezet. Éppen ezért a mountain bike súlyának az egyszámjegyű tartományban kell lennie (teleszkóppal együtt a kétszámjegyű tartomány alsó szakaszában) – ez biztosítja, hogy a biciklizés valóban örömteli élmény lesz, illetve lehetővé teszi a kisebb ugratásokat.

Ugyanakkor a hozzánk hasonló kerékpárőrülteknek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a legfontosabb, hogy megszerettessük a bringázást a gyerekekkel, ami azt jelenti, hogy rugalmasnak kell lennünk és háttérbe kell szorítanunk saját ambícióinkat, mert…

…a cél maga az út!

Ha azzal állsz elő, hogy tartsatok állóképességi edzést a hegyen, szinte biztos, hogy nem fogsz sikert aratni gyermekednél. Jobb, ha a közös hegyi-kerékpározás inkább kalandozásra hasonlít, tele játékkal és felfedezésre váró helyekkel és élményekkel: gátépítés a patakparton és gázolás a vízben; pihenő a tónál, ahol úszhatunk vagy kavicsokkal kacsázhatunk; kellemes piknik a napon; titokzatos barlangok; szuper mászósziklák; gesztenye- és gombaszedés az erdőben – ezek mind-mind olyan változatos tevékenységek, amelyek érdekelhetik a gyerekeket. A túrának ezért a lehető legváltozatosabb, nem túl nehéz terepen kell vezetnie. Eleinte érdemes rövidebb túrákat szervezni, és elegendő időt hagyni a nem tervezett pihenőkre, hogy a kirándulás a lehető legkellemesebb legyen.

Milyen távokra engedheted el a gyereked?

Te tudod a legjobban felmérni gyermeked fittségét. Az általános állóképesség és erőnlét mellett fontos szerepet játszik a napi forma is: bizonyos napokon hamarabb elfogy a gyerekek lendülete, más napokon pedig látszólag semmi sem tudja lefárasztani őket (bármennyire is igyekszünk).

Azonban a gyerekek gyakran többet bírnak, mint gondolnánk, ugyanis fiziológiai szükségleteik miatt igazi állóképességi sportolók: a zsír a fő energiaforrásuk, és izomsejtjeikben a mitokondriumok (az „erőművek”) száma nagyobb, mint a felnőtteknél. Tehát ha a túra gyerekbarát, változatos és izgalmas, és gyermeked jól érzi magát, hat-hét éves korától 20–30 km-t is könnyedén megtehet anélkül, hogy megérezné.

Ennek ellenére érdemes inkább több rövid pihenőt beiktatni egy vagy két hosszabb helyett, mert bár a gyermekek állóképessége kiváló, általában teljes gőzzel vetik bele magukat a játékba és kalandokba, így nem meglepő módon hamar megéheznek, és ilyenkor az energiaraktáraikat vissza kell tölteni. Ha pedig a száj és az orr környékén fehér háromszög kezd kirajzolódni, feltétlenül tartsunk pihenőt és együnk, ez ugyanis egyértelműen a kimerültség jele.

Mindezen okból fontos, hogy vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű enni- és innivalót, bármilyen rövid túrára is menjünk: müzliszelettel, szeletelt gyümölcsökkel és szendvicsekkel gyorsan feltölthetők a kimerült energiaraktárak.

A megfelelő bringa…

Kerékpár vásárlásakor a legfontosabb, hogy megfelelő méretű, könnyű gyermek mountainbike-ot válasszunk. A könnyű váz mellett tovább csökkenthetjük a bringa súlyát, ha például lemondunk a felfüggesztéselemekről – főleg az alacsony testtömegű, fiatalabb vagy vékonyabb gyerekek esetében nincs különösebb előnye ezeknek. A megfelelő lengéscsillapításhoz elegendőek a könnyű, széles gumiabroncsok, amelyekben – a gyermek súlyától és a felülettől függően – valamivel csökkenteni kell a légnyomást. A rázkódás és zötykölődés egyébként a megfelelő technikával is csillapítható, vagyis a gyermek természetes felfüggesztéselemeivel: a karjával és a lábával. ;)

Csak 25–30 kg körüli testtömegű gyermek esetén érdemes elgondolkodni a teleszkópos bringán. Fontos, hogy gyermekek számára megfelelő legyen, azaz egyszerűen lehessen kezelni, alacsony terhelés mellett is jól működjön, valamint a gyermek testsúlyához és a terepviszonyokhoz lehessen állítani.

Az úgynevezett összteleszkópos kerékpárok (más néven fully-k) hátsó része többletsúlyt jelent, ám amíg gyermeked nem versenyszerűen teker és nem indul rendszeresen a komolyabb downhillpályák meghódítására, nem éri meg feltenni ezt az extra súlyt a kerékpárra, mert csak elvesz a biciklizés élményéből.

Arról, hogy az esetek többségében miért nem érdemes túl nagy gyerekkerékpárt vásárolni és hogyan állapíthatod meg, melyik a megfelelő méret,itt olvashatsz.

A kerékpár súlyán és méretén kívül fontos tényező továbbá a geometria és az ergonómia is: a váznak nemcsak kisebbnek kell lennie a felnőtt mountain bike-okénál, hanem az is fontos, hogy a váz átlépési magassága (távolság a felső cső és a combtő között, ha gyermeked lába között a biciklivel a földön áll), az üléshelyzet, a tengelytáv és a kormányzási szög megfeleljen a gyermek testméretének és igényeinek.

Például a lefelé ívelő felső cső lehetővé teszi, hogy gyermeked még a gyors reakciót igénylő meleg helyzetekben is biztonságosan, esés nélkül le tudjon szállni a kerékpárról. Ha viszont a felső cső túl magas, gyermeked lába nagyobb eséllyel akad bele, ha hirtelen akar leszállni.

Az alacsony nyeregmagasság mély súlypontot jelent és gondoskodik a stabilitásról, a hosszú tengelytáv (az első és hátsó kerék tengelye közötti távolság) pedig az egyenletes működésről. A kettő együtt biztonságos bringázást tesz lehetővé gyermekednek – ez fontos szerepet játszik abban, hogy csemetéd jól érezze magát a kerékpáron és örömét lelje a hegyi-kerékpározásban.

…gyermekbarát elemekkel rendelkezik…

Emellett az olyan elemeknek, mint a nyereg, a fékek, a markolat, a fékkarok, a hajtókar, a kormányszár és a váltókar, valamint az áttételeknek gyermekbarátnak kell lennie, azaz a gyermek erejéhez és testfelépítéséhez kell igazodnia.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a gyermeknek könnyen hozzá kell tudnia férni például a fékkarokhoz, hogy egyedül és könnyedén szabályozhassa a fékerőt.

A fékeknek túlzott erőkifejtés nélkül is jó fékerőt kell biztosítaniuk, hogy gyermekünk hosszabb lejtőkön se fáradjon el olyan gyorsan; a tárcsafék megfelel ennek a követelménynek, ezért jó választás a gyermekmountainbike-ra.

A markolat lehetőleg minél keskenyebb legyen, hogy a gyermek jól meg tudja fogni, és ne csúszhasson le róla könnyen a keze.

Ami a váltót illeti, érdemes hét-kilenc fokozatú, széles áttétel-tartománnyal bíró egyszerű meghajtórendszerrel (vagyis csak egy első lánckerékkel) rendelkező gyermekmountainbike-ot használni a minél jobb használhatóság érdekében – a kéttányéros rendszer ugyanis meghaladja az ilyen korú gyerekek képességeit, és elvonja a figyelmüket a lényegről.

A gyermekmountainbike esetében érdemes hanyagolni a patentpedált, amelynél a cipő stopli segítségével rögzül a pedálhoz. Az olyan helyzetekben, amikor a gyereknek gyorsan kell leszállnia a bicikliről, könnyebben le tudja venni a lábát az úgynevezett taposópedálról (vagy platform pedálról). A hegyi-kerékpározásban ez csapokkal (kis fémszegekkel) vagy fogakkal van ellátva, amelyek gondoskodnak arról, hogy a cipő a pedálon maradjon.

…és vagány!

És persze fontos, hogy a bringa jól nézzen ki és gyermekednek is tetsszen. Ha szeretnéd felkelteni csemetéd érdeklődését a világ legjobb hobbija iránt, az első lépés, hogy együtt választjátok ki a kerékpárt.

A megfelelő felszerelés

Attól függően, hogy gyermeked hol és mennyire nehéz pályán teker, szüksége lehet megfelelő felszerelésre a sérülések kockázatának minimalizálása érdekében. A hegyi-kerékpározás alapfelszerelésének része a tökéletesen illeszkedő sisak.

Mivel minden gyerek feje más, a legjobb, ha addig próbáljátok a sisakokat, amíg meg nem találjátok azt, amelyik tökéletesen illeszkedik gyermeked fejére. A jó gyereksisakot a tökéletes illeszkedés mellett kivehető szivacsbetét, a méret pontos beállítását lehetővé tevő forgózár, tarkóig érő védelem, jó szellőzés és minél kisebb súly jellemzi. Emellett előny, ha a gyermek egyedül is fel tudja venni és be tudja kapcsolni. És persze a stílusról sem szabad elfeledkezni: érdemes bevonni a gyereket a sisak kiválasztásába is, ugyanis ha tetszik neki a dizájn, biztosan nem kell majd rászólni azért, hogy vegye fel a sisakot.

Amiről gyakran megfeledkeznek, pedig az alapfelszerelés része, az a jól illeszkedő (!) kerékpáros gyerekszemüveg, ugyanis a szembe kerülő por, apró kavicsok és rovarok megnehezíthetik a látást, irritálhatják a szemet, sőt akár esést is okozhatnak, ha a gyermek ösztönösen leveszi a kezét a kormányról, hogy megtörölje a szemét.

A hegyi-kerékpározás során a kezet is védeni kell, mivel eséskor a legtöbb esetben először ez érintkezik a talajjal vagy a rézsűvel. Egy pár jó minőségű ötujjas kesztyű nemcsak védelmet nyújt a horzsolások, tüskék és szálkák, szilánkok ellen, hanem jó kormányfogást is biztosít.

Ezenkívül fontos, hogy gyermeked megfelelő védőruházatot (beleértve a puha protektorokat is) használjon, hogy megvédje a térdét, a sípcsontot és a könyökét a sérülésektől. Fontos, hogy ezek kényelmesek legyenek: a gyermekeknek készült védőruházatnak puhának, könnyen fel- és levehetőnek kell lennie, valamint jól kell illeszkednie, hogy ne akadályozza a csemetét a mozgásban. Ha ezek a követelmények nem teljesülnek, a védőruházat nagy valószínűséggel kényelmetlen lesz és csak idegesíteni fogja a gyermeket, aki emiatt csak kényszerből fogja viselni, ha egyáltalán hajlandó lesz felvenni.

Ha gyermeked már alaposan rálép a pedálra és hasít a bringaparkban, akkor a korábbiakon felül érdemes még nyakvédőt (nyakmerevítőt) és hátvédőt, esetleg protektoros nadrágot és jól illeszkedő, a teljes fejet védő fullface bukósisakot is viselnie, hogy a gerince, valamint az álla, az ajkai, a fogai és az orra is védve legyenek.

Kerékpározási technikák gyermekeknek

Ha megvan a megfelelő kerékpár és felszerelés, akkor indulás! Azonban mielőtt terepre mentek, fontos, hogy gyermeked elsajátítsa a kerékpározás technikai alapjait. Itt is érvényes, hogy a tanulás játszva megy a legjobban. A következőkben összeállítottunk néhány játékos, egyszerű gyakorlatot neked és gyermekednek. Javasoljuk, hogy a kipróbálásukhoz keressetek tágas, forgalomtól mentes területet.

  • Alapállás („gorilla”): alapvető követelmény, hogy a gyermek tudjon állva kormányozni és biztonságosan haladni a terepen. Alapállásban a hajtókar vízszintes, a gyermek egyik lába elöl, a másik hátul, a súly a pedálokon nyugszik, a sarok leengedve, hogy a pedálok kissé megdőljenek, a tekintet a haladás irányába néz. Az alapállást játékosan is gyakorolhatjuk, ha megkérjük gyermekünket, hogy nyújtott karral, akár egy gorilla, kormányozzon egyszer jobbra, egyszer balra, majd ereszkedjen a kormányra és emelkedjen fel azáltal, hogy behajlítja és kinyújtja a karját. Gyermeked ezzel a gyakorlattal kitapasztalhatja, melyik lába legyen elöl annak érdekében, hogy biztosabban álljon a pedálon.
  • Downhillpozíció („fóka”): a lejtőkön való haladáshoz szükséges testhelyzet is gyakorolható játékosan. Ehhez vegyél fel fókához hasonló testhelyzetet a kerékpárodon, és kérd meg a gyermekedet, hogy utánozzon le: a test súlypontja annyira hátratolódik, amennyire csak lehet, és a kar enyhén megfeszül. Minél jobban lejt a terep, annál jobban hátra kell tolni a popsit. Haladás közben mozgasd előre-hátra a súlypontodat (a popsid legyen a nyereg mögött); ezzel jól szemléltethető, mennyi mozgástér van a kerékpáron.
  • Csigaverseny:: a jó egyensúlyérzék fontos alapkészség a hegyi-kerékpározásban. A csigaverseny egy olyan játékos gyakorlat, amely során a lehető leglassabban kell a megadott távot teljesíteni. Aki utoljára ér a célba, az nyer! Emelhetitek a tétet, ha kissé lejtős terepen játszotok, ahol az egyensúly megőrzéséhez már fékezni is kell. Ha már a fékezésnél tartunk: montizáskor mindig csak egy vagy két ujjal szabad fékezni, a többi ujjal a kormányt fogjuk, nehogy lecsússzon róla a kezünk.
  • Tárgyak felvétele: a gyermek ügyességének és koordinációjának fejlesztésére szolgáló érdekes és izgalmas gyakorlat a tárgyak felvétele biciklizés közben. A legjobb egyszerűen elkezdeni és fokozatosan nehezíteni a feladatokon. Elsőként például egy nagy műanyag palackot állíthatsz egy felfordított vödörre, amelyet gyermeked menet közben levehet és letehet a vödör elé, vagy bedobhat egy másik vödörbe. Ezután leteheted a palackot a földre, majd kicserélheted egyre kisebb palackokra vagy más alkalmas tárgyakra, például teniszlabdára.
  • Szlalomozás: A kanyargós ösvényen való bringázás gyakorlásához építsetek szlalompályát bólyákból vagy rajzoljatok egyet krétával egy kissé lejtős útra. A cél az, hogy gyerek végig tudjon úgy menni alapállásban az akadálypályán, hogy közben nem megy neki a bólyáknak és nem megy ki a vonalból. Fontos, hogy az alapállásban a tekintet mindig a haladási irányba néz, ugyanis a fej forgatásakor akaratlanul elkanyarodhatunk.
A nagyobb igénybevételű túrák előtt vagy két túra között emlékezetfrissítés gyanánt érdemes az egész családnak beiratkoznia egy képzett hegyikerékpár-edző által tartott tanfolyamra, ahol értékes, biztonsági szempontból is fontos tényezőket ismerhettek meg, és hasznos gyakorlatokat sajátíthattok el. Ha elvégeztek egy ilyen tanfolyamot, biztos lehetsz benne, hogy a túra minden résztvevője rendelkezik a szükséges technikai ismeretekkel, és tudja, mire kell figyelni. Ráadásul egy ilyen kurzus már önmagában is érdekes és izgalmas élmény, amely közelebb hozza az egész családot.

De nem is húzzuk tovább az időt, pattanjatok biciklire, és érezzétek jól magatokat!

ugrás a mountain bike-okhoz
A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info