Vásárláskor ezekre a dolgokra figyelj!

Mire ügyelj egy gyerek kerékpár vásárlásakor és mi teszi a woom bicikliket olyan különlegessé?

Futóbiciklit vagy kerékpárt keresel gyermekednek és azon gondolkozol, hogy mitől függ a jó döntés? Akkor jó helyen jársz! Az alábbiakban egy kis tanácsadót állítottunk össze, ami minden olyan fontos pontot tartalmaz, amelyre a kerékpárvásárláskor figyeled kell, különösen, ha gyermeked első biciklijéről van szó.

Először még egy alapvető dolog a kerékpározás megtanulásával kapcsolatban: Gyermekednek magának kell eldöntenie, hogy mikor kész arra, hogy megpróbálkozzon a kerékpározással - saját érdeklődése és motivációja alapján. Emellett persze a testméret is mérvadó: Kényelmesen leér már a lába a talajra és eléri a keze a kormányt? Akkor indulás!

Nagyon fontos: A kerékpározás - mindenekelőtt természetesen - legyen élmény! Milyen elvárásoknak kell egy kerékpárnak megfelelnie?

1. Súly

Egy jó gyerek kerékpár mindenek előtt legyen könnyű - ez rendkívül fontos a kezelhetőség szempontjából: Gyermekednek végül is képesnek kell lennie arra, hogy tolja a biciklit, fel tudja emelni és minden probléma nélkül el tudjon vele indulni, valamint minden gond nélkül tudjon vele robogni anélkül, hogy az első kísérlet után frusztráltan feladná. Azonkívül egy könnyű kerékpár az egyensúlyozás megtanulásában és a kontrollált megállásban is segít a gyermeknek.

Sok, kereskedelemben szokványos kerékpár a súlyos acélváz és a szükségtelen kiegészítők miatt gyakran olyan nehéz, hogy gyerektől függően, a testsúlyának akár 60 vagy még 70 %-át is kiteheti. Egy 80 kg-os felnőtt esetében ez azt jelentené, mintha az egy kerek 50 kg súlyú járművel tanulná meg a biciklizést.

A gondtalan biciklizés élményéhez a kerekpár súlyának tehát nem volna szabad többnek lennie, mint a gyerek súlyának kb. 35-40%-a.

A woom biciklik kifejlesztésekor számunkra rendkívül fontos volt, hogy a súly a lehető legalacsonyabb legyen. Ezt a célt többek között a szuperkönnyű váz, könnyű alufelnik segítségével, valamint azzal értük el, hogy lemondtunk a felesleges, nem gyerekbarát alkotóelemekről - ezek teszik kerékpárjainkat igazán könnyűsúlyúvá. A woom bringák akár 40 %-al is könnyebbek, mint a kereskedelemben szokványos kerékpárok.

2. Méret

Nemcsak gyermeked kora, hanem testmérete és kerékpározási képességei is döntők abban, hogy melyik vázméret a megfelelő számára. Semmiképpen ne vásárolj túl nagy méretű kerékpárt azért, hogy majd így hosszabb ideig használható legyen. A biciklinek pontosan illeszkednie kell gyermeked méretéhez, különben szükségtelenül megnehezítjük az ismerkedés első kilométereit és gyorsan kedvét veszti.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretet? Minimális nyeregmagasság mellett gyermekednek mindkét lábával még kényelmesen el kell érnie a talajt anélkül, hogy nagymértékben meg kellene változtatnia testtartását. A megfelelő kerékpár kiválasztásához minden szükséges tájékoztatást megtalálsz itt.

Ezek mellett figyelj arra, hogy a kerékpár minden központi eleme állítható legyen, így a biciklit párhuzamosan igazíthatod hozzá gyerekedhez, ahogy növekszik majd. A woom bicikliken gyermeked méreteinek megfelelően állítható például a nyeregmagasság, a kormány és a fékkarok pozíciója.

Apropó megfelelő méret - ismered már az upCYCLING programot? Ennek segítségével gyermeked mindig a megfelelő méretű kerékpárt kaphatja, és összességében nem kell többet fizetned, mintha a kompromisszumos megoldásokat választanád. Itt találsz tájékoztatást a részletekről.

3. Ergonómia

Egy további fontos követelmény az ergonómia. A gyerekek bizony nem egyszerűen kis felnőttek - rövidebb az ujjuk és a lábuk, más formájú a medencéjük és keskenyebb a válluk. A kerékpárnak és komponenseinek ezért a gyerekek testfelépítéséhez és igényeihez kell igazodnia. A fentiek tekintetében figyelj például a keskeny markolatra, ami könnyen belefér a kis kézbe, valamint a fékkarra, amit a gyerekujjak is jól elérnek és ami kevés erőfeszítéssel is kezelhető.

Mitől lesz a woom bicikli gyerekbarát ergonómiájú?

Először is a váz geometriája miatt: Ez komolyan befolyásolja a kerékpározást. Annak érdekében, hogy gyermeked jól érezze magát a biciklin és egyáltalán öröme teljen a kerékpározásban, a kerékpárnak stabilnak és egyenletes működésűnek kell lennie. Kerékpárjaink esetében az alacsony üléshelyzet (= mély súlypont) gondoskodik a stabilitásról és a lapos kormányzási szögről (lapos dölésszögű homlokcső), a hosszú tengelytáv (az első és hátsó kerék tengelye közötti távolság) pedig a szükséges egyenletes működésről.

Az alacsony üléshelyzetnek köszönhetően a gyerek kerékpározás közben mindig egyenesen ül és így minden fontos dologra figyelhet. A mély súlypont segítségével még könnyebben tud egyensúlyozni.

Az alacsony átlépési magasság miatt gyermeked gondtalanul fel és le tud szállni a kerékpárról és veszélyesebb helyzetekben is gyorsan újra le tudja tenni a lábát a talajra.

A váz geometriája mellett a gyerekek ergonómiai igényeit minden más elem esetében is figyelembe vettük. A futóbiciklin (woom 1 és woom 1 PLUS) a keskeny kerékagy például nagyon sok helyet biztosít a lábak számára a hátsó kerék mellett. További példa erre a nyereg , amit a gyermeki medencefenékhez alakítottunk ki, valamint a speciálisan kifejlesztett hajtókar: A hajtókarok a rövidebb gyereklábakhoz igazodva rövidebbek és a pedálok közötti távolság a keskenyebb csípőnek megfelelően kisebb. Ez kíméli a térdízületeket, mivel a pedálok tekerése során nem kell olyan erősen behajlítani. Ezek mellett a rövidebb hajtókarokkal annak a veszélye is csekélyebb, hogy kanyarodás során a lábhegy összeütközzön az első kerékkel vagy, hogy a pedálok leérjenek a földre. A kisebb pedáltávolság gondoskodik az optimális erőátvitelről és arról, hogy a gyerek akár ösztönösen is tekerje a pedált.

4. Fék

Kontrafék - igen vagy nem? Jogos kérdés, hiszen közülünk a legtöbben kontrafékkel és bicegő oldalkerékkel tanultak meg kerékpározni. Azonban bármennyire is jogos a kérdés, annál határozottabb a válaszunk: Nem, a kontrafék elmélete ma már elavult. Egyrészt kontrafunkcióval csak nagyon nehezen lehet adagolva fékezni, másrészt a pedáloknak a megfelelő szögben és a lábaknak pedig a pedálon kell lenniük ahhoz, hogy egyáltalán fékezni lehessen. Vészhelyzetben gyermeked ezért esetleg nem tud majd időben, elég erősen vagy egyáltalán bárhogyan fékezni. Ezen kívül a hiányzó szabadonfutás hátráltathatja az elindulásban: Ha a pedálok nem a megfelelő helyzetben állnak, gyermekednek először le kell szállnia és a pedálokat a megfelelő pozícióba kell helyeznie ahhoz, hogy el tudjon indulni. Az oldalkerekek sem korszerűek ma már, mivel akadályozzák a jó egyensúlyérzék ösztönös megtapasztalását - a legideálisabb, ha gyermeked már a futóbiciklin megtanulja megtartani az egyensúlyát. Ettől eltekintve a kontrafék és az oldalkerekek járulékos súlyt jelentenek a biciklin.

A legjobb a gyerekbarát kézifék, amelyet a kis gyermekkezek már kevés erőfeszítéssel is kezelni tudnak. Ideális esetben gyermeked már a futóbiciklin megismerkedik a kézifékkel. Így, amikor gyermeked a futóbicikliről kerékpárra vált, nem kell átszoknia, és már csak arra összpontosíthat, hogy megtanulja a pedálok tekerését.

Legkisebb futóbiciklink (woom 1) ezért már egy könnyen kezelhető, gyerekbarát fékkarral ellátott, V-fékkel van felszerelve. Mivel a fiatalabb gyerekeknek még nehezükre esik a bal és jobb oldal megkülönböztetése, ezért kisebb kerékpárjainkon (woom 1+, 2 és 3) a hátsó fékhez tartozó fékkar feltűnő zöld színű azért, hogy gyermeked ne tévessze össze az első és a hátsó féket és így el tudja kerülni az esést.

5. Megmunkálás

Egy gyerek biciklinek sok minden ki kell bírnia és ideális esetben még a következő kistestvérnek is kerekeznie kell vele. Vásárláskor ezért ügyelned kell a gondos megmunkálásra és a kiváló minőségű elemekre.

Egy hozzá nem értő számára nem is olyan könnyű megítélni, hogy egy kerékpár megmunkálása gondosan történt-e. Így talán inkább azt kellene megállapítanod, hogy milyen benyomást kelt benned a kerékpár egészében - hiszen egy kiváló minőségű gyerek bicikli sok harmonikus részlet egysége. A bicikli súlyos, nehéz és csak durván összetákolták? Talán már a próbaúton is zörög vagy csörömpöl? Sok műanyag alkatrésze van? Elemei, mint a világítási berendezés vagy csomagtartó, hanyagul van beépítve ill. nem stabil? Az ilyen biciklit jobb, ha inkább elfelejted.

Célszerű még megvizsgálni, hogy például a markolatok a kormányon stabilak-e és nem forognak, vagy pedig akár könnyen le is húzhatók, hiszen ez nagyon fontos a gyerek biztonsága érdekében. A nyerget is érdemes alaposan megvizsgálni: Nagy teherbírású, tartós anyagból kell lennie, de túl kemény se lehet.

Mi teszi a woom bicikliket olyan kiváló minőségűvé és hosszú élettartamúvá?

Kerékpárjaink esetében több rétegű lakkbevonat védi a kiváló minőségű alumínium vázat a rongálódásoktól és az időjárás hatásaival szemben. Ezért mindenütt zárt rendszerű ipari csapágyakat építettünk be, amin keresztül se por, se víz nem tud behatolni. A kerekek rozsdamentes küllőkkel rendelkeznek, a vázon található hegesztési varratok, tehát a csövek közötti átmenetek, gondosan és precízen kerültek megmunkálásra (tehát egyenletesek és szép simák, akár egy hernyó).

Kerékpárjainkon a 16”-os méretig minden káros és mérgező anyagoktól mentes markolatcsavarral van rögzítve (woom 1-től woom 3-ig), ill. egy a kormányon csavarral rögzített, biztonsági ütközővel vannak felszerelve (woom 4-től womm 6-ig), valamint a káros és mérgező anyagoktól mentes alapanyagból készült nyereg kevlárral van megerősítve és élvédővel rendelkezik, hogy az megóvja a karcolásoktól és a szakadásoktól, ha gyermeked esetleg a ház falának dönti a biciklijét. Röviden mondva, kerékpárjaink minősége megbújik minden egyes részletben.

6. Biztonság

Különösen fontos téma a biztonság, ha kerékpározásról van szó. Az elindulás és a pedál tekerésének új mozgási folyamatát gyakran a bizonytalanság és az egyensúlyozás problémája kíséri. Ezért egy jó gyerek kerékpárnak lehetőleg sok olyan biztonsági jellemzővel kell rendelkeznie, ami ezeket a motorikus kihívásokat enyhíti és a kerékpározást (illetve a tanulást) a lehető legbiztonságosabbá teszi.

Sok gyerek kerékpár ma is rendelkezik kormánypárnával és így járulékos védelmet sugall, miközben a kormánypárna akkoriban inkább divatjelenség volt, mint valódi védelem. Inkább arra ügyelj, hogy a kiemelkedő helyeken, mint a kormányszár vagy hajtókar, ne legyenek kiálló csavarok, mert a gyerek pontosan azok miatt sérülhet meg.

A woom bicikli mely elemei teszik gyermeked számára biztonságossá a kerékpározást?

Az általunk kifejlesztett kormányhelyzet korlátozó a legkisebb futóbiciklitől (woom 1) a 16” kerékpárig (woom 3) stabilizálja az egyenes haladást és megvéd a kormány túlfordulása okozta esésektől. Ezen kívül ezek a modellek a markolatok végén ütközésvédővel rendelkeznek. Az első kerékpárokon (woom 2 és woom 3) található zárt láncvédő segít elkerülni a becsípett ujjakat és nadrágszárakat. A széles és jó tapadású gumiabroncsok gyermekednek optimális tartást biztosítanak, akár aszfalton, akár kavicsos úton vagy erdei talajon közlekedik, valamint a gumiakon található fényvisszaverő oldalfalak jó láthatóságot biztosítanak rossz látási viszonyok között is. A nagy alapfelületű műanyag platformpedálok gondoskodnak a jó tartásról még esős időben is, valamint a kiálló csavarok nélküli, térdbarát kormányszár megelőzi a sérüléseket. Csak hogy néhány dolgot soroljunk fel. ;)

Apropó biztonság - természetesen hordjon gyermeked mindig jól illeszkedő sisakot , ha úton van a kerékpárral. A biciklis kesztyű is jó ötlet: Megvédi a gyenge gyermekbőrt a komolyabb sérülésektől, hiszen a legtöbb esetben mégis csak a kéz az első talajjal érintkező pont.

Összegzés

Egy kiváló minőségű gyerek kerékpárba való befektetés több szempontból is megéri: Egy jó kerékpárral gyermeked nem csak biztonságosan közlekedhet, hanem gyorsabban is tanul meg kerékpározni és nagyobb élményt és örömet jelent neki a mozgás, ami egy életre szólóan megalapozza benne a kerékpározás és a sport iránti szenvedélyt. A kistestvéreknek sem kell új kerékpárt vásárolni, mivel egy nagyon jó minőségű kerékpár még a második és harmadik gyereknek is teljes mértékű örömet nyújt a biciklizésben. Egy további érv, ami a kiváló minőségű gyerek bicikli mellett szól, az alacsony értékvesztés - az ismert apróhirdetési oldalakon egy még jó állapotban lévő, kiváló minőségű kerékpárért, majdnem a teljes eladási árat kaphatod meg.

ugrás a Kerékpárkeresőhöz
A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info