A tényleges gyakorlás előtt megéri kihasználni a gyermekekkerékpározás iránti érdeklődését arra, hogy elmagyarázzuk annak működését. Ez rögtön sokkal könnyebbé teszi a pedálok tekerését! Ha a gyermekek már megszokták a futóbiciklit, akkor sokkal gyorsabban tanulják meg a pedálozást. Az esések megengedettek – viseljen sisakot és kesztyűt.
    1. tanács: A gyors megértés érdekében egyszerűen mutassuk meg hogyan mozgatja a hajtókar a hátsó kereket! Egyszerűen emeljük fel a kerékpárt és fogassuk meg amilyen gyorsan csak megy! Majd a fékkel állítsuk meg a kereket. 2. tanács: A nyeregmagasságot úgy állítsuk be, a gyermek ülve mindkét lábával kényelmesen elérje a talajt és csak a sarkai legyenek kissé a levegőben. 3. tanács: A gyermek első kerékpározási próbálkozásai során tartsuk a vállánál, vagy a nyeregnél fogva. Csak lazán, ne fogjuk túl szorosan, és lehetőleg ne használjunk támasztókerekeket. A gyermek kicsit felgyorsulva magától megtalálja az egyensúlyt.
Már csak egy karnyújtás választ el a nagy pillanattól! Még ha segítünk is a stabilizálásban, fontos hogy a gyerekek saját maguk érezzék a hajtóerőt.
    1. tanács: Amint a gyerekek már saját maguk pedáloznak, egyre hosszabb időre elengedhetik őket a segítő kezek, és egyre hosszabb távokat tehetnek meg egyedül. 2. tanács: A tanuláshoz egy olyan kissé lejtős terület optimális, ahol elegendő hely áll rendelkezésre és nincsenek olyan akadályok, például szegélykövek és más közlekedési akadályok, amelyek útban lehetnek.
Az első méterek során fontos, hogy együtt haladjuk a gyermekkel, így finoman meg tudjuk állítani a kerékpárt, vagy megakadályozhatjuk az elesést. Néhány próbálkozás után a gyermek már önállóan is próbálkozhat a fékezéssel!
    1. tanács: A gyermekek ösztönösen a lábukkal próbálnak fékezni. Ezért lehetőleg hamar játékosan rá kell vezetni őket a zöld fékkarral történő helyes fékezésre! Előszőr fékezés – utána a lábak lerakása a talajra, ez legyen a szabály.
A legutolsó lépés az önállóság és a két keréken átélt kalandok felé: az önálló elindulás. Pár apróságra odafigyelve ez is egyszerűen megtanulható!
    1. tanács: Minden gyerek egyik lába erősebb – jobb, vagy bal lábbal tapossa szét a fenyőtobozt? A helyes elinduláshoz pontosan ezt a lábat kell ráhelyezni a pedálra. Méghozzá körülbelül 1 óra helyzetben. Tehát a gyermek üljön fel a nyeregbe, forgassa a megfelelő helyzetbe a pedált, helyezze fel a lábát, taposson rá a pedálra és a szabad lábával lökje el magát 2. tanács: Az elindulást úgy is lehet gyakorolni, ahogy azt a gyermek a futóbiciklin csinálta. Egyszerűen kezdjen gurulni a kerékpárral és ha elérte a megfelelő sebességet, rakja fel a lábait a pedálokra!