Kerékpárral a forgalomban: Mire kell figyelni?

Kerékpárral a forgalomban: Mire kell figyelni?

 

Azzal a gondolattal játszol, hogy a kerékpárokat a család mindennapi részévé teszed? Talán azon gondolkodsz, hogy először biciklizzetek együtt az iskolába? Nagy kihívást jelenthet neked és gyermekednek egy olyan eszköz közlekedésre való használata, ami korábban játék volt. Ezért áttekintettük a gyerek biciklivel való közúti közlekedéshez kapcsolódó lehetséges veszélyeket, hogy megmutassuk mire kell különös figyelmet fordítani a gyermeked biztonsága érdekében.

A lehetséges veszélyek azonosítása és elkerülése

Ha aktív kerékpáros vagy, akkor kétségtelenül be tudod azonosítani a kockázatokat. Meg tudod tervezni az útvonalat úgy, hogy a lehető legbiztonságosabb és stresszmentes legyen. Viszont, hogyan boldogul a forgalomban egy gyerek bicikli és vezetője? Gyermekednek most két keréken kell megtanulnia, hogyan kell észlelni a veszélyeket, és tudnia kell, mit kell tennie, amikor szembesül velük. Alapvető fontosságú, hogy gondoskodj arról, hogy gyermeked megszokja az utat és felkészüljön arra az esetre, ha esetleges veszélyekkel szembesül:

  • A kereszteződésbe történő belépés előtt mindig meg kell győződnie arról, hogy biztonságos-e az áthajtás. Először lassítson le megállásig. Becsülje meg a keresztezendő úton mozgó forgalom sebességét balra és jobbra nézéssel. Az egyik legnagyobb kockázatot a kereszteződéseknél a balra kanyarodó járművek jelentik, mivel nem lehetünk biztosak abban, hogy a sofőr látni fog minket, főleg egy apró gyerek biciklit. Vigyázzon a jelekre, amelyek azt jelzik, hogy a sofőr balra szeretne fordulni, például villogó visszajelzők és csökkentett sebesség. Ha lehetséges, próbáljon szemkontaktusba kerülni a sofőrrel, és ha bármilyen kétsége merül fel, részesítse előnyben az úton lévő más járműveket.
  • A rossz látótávolság gyakran problémát jelent a kijáratnál és a bejáratnál, különösen a gyermeknek a magasságuk miatt. Ne feledje ezt, és lassítson le a kijárathoz vagy bejárathoz közeledve, amíg nem biztos benne, hogy jó kilátással rendelkezik. Ha a tiszta környék, bátran folytathatja a pedálozást a gyerek biciklivel.
  • Távolság az ajtótól: Ügyeljen arra, hogy mindig tartson legalább 1,2 méter távolságot a parkoló autóktól. Ez kiküszöböli annak a veszélyét, hogy megsérüljön, ha hirtelen kinyitják az autó ajtaját.
  • A járdától is kb. 1 méterre tartózkodjon, hogy pedálok ne érintkezzenek a peremmel.
  • Ne felejtsük el, hogy a nagyobb járműveknek, például buszoknak és tehergépjárműveknek nagyobb a vakzónájuk, mint a kisebb járműveknek. Biztonságban lesz, ha soha nem kerül túl közel járművekhez. Ha egy kereszteződésnél vagy egy közlekedési lámpánál tartózkodik, soha ne álljon meg a jármű jobb oldalán vagy közvetlenül a jármű előtt a gyerek biciklivel, mert a sofőr nem biztos, hogy tisztán látja ezeket a területeket. Próbáljon emlékezni arra, hogy ha nem tud a szemébe nézni, akkor látni sem fogja. A legbiztonságosabb, ha megáll egy jármű mögött, elég nagy távolságot hagyva a jármű és a kerékpár között.
  • A vasúti pályákon óvatosan kell áthaladni 45–90 fokos szögben.

Vegyük figyelembe a forgalmat a gyermek szempontjából

Kerékpárral való közúti közlekedéshez néhány kulcsfontosságú készség szükséges - a kerékpár biztonságos kezelése mellett -, amelyeket a gyerekek folyamatosan fejlesztenek, ahogy egyre több tapasztalatot szereznek. Soha ne becsüld túl a gyermeked képességeit, és ne felejtsd el, hogy ők koruktól és fejlettségi szintjüktől függően nagyon eltérően látják a körülöttük lévő világot...

  • Magától értetődik, hogy gyerekek biciklin sokszor nem fogják tisztán látni a helyzeteket, mert kisebbek és alacsonyabban ülnek. Ezt szem előtt tartva értékeld a választott útvonalat a gyermeked szempontjából, így meghatározhatod az esetleges kockázatokat, amelyekkel szembesülhettek.
  • Szem és fül: A gyermekek nem tudják megítélni a távolságot és a sebességet kilenc éves korukig. És még akkor is korlátozott lesz a látásterük, amíg tizenkét éves korba nem lépnek. Tehát feltételezheted, hogy gyermeked egy nagyobb autót közelebbinek fog látni, mint egy kicsit, és nem fogja látni az oldalán közeledő járművet úgy ahogy te. Sőt, a gyermekek nem tudnak különbséget tenni a hangok között, és nem tudják azonosítani a lehetséges veszélyeket, amíg legalább hét évesek nem lesznek. Ezen pont előtt a gyermeked gyorsabban észlel egy hangos autót, mint egy csendest.
  • Figyelem és koncentráció: Még ha a hat éves gyermeked meg is tanulta a teljes figyelmét odafordítani valamire, még mindig könnyen elterelhető a figyelme ebben a korban. Például egy mellette sétáló kutya elveheti a figyelmét. Mire nyolc éves lesz, a gyermeked képes lesz hosszabb ideig koncentrálni egy dologra, lehetővé téve, hogy például egész úton a kerékpározásra összpontosítson amíg elértek az iskolához.
  • Logikai gondolkodás: Amíg el nem éri a hét éves életkort, gyermekednek egocentrikus képe van a világról. Ez azt jelenti, hogy ha egy autót látnak, akkor azt feltételezik, hogy a sofőrnek is látnia kell őket.
  • Reakcióidő: Egy ötéves reakcióideje körülbelül kétszerese egy felnőttének. Valójában egészen addig, amíg el nem éri a pubertáskort, amikor is reagálási idejük elkezd felzárkózni a tiédhez.
  • A veszély tudatosítása: Gyermeked még nem lesz abban a helyzetben, hogy ésszerű döntéseket hozzon. Alapvetően a rövidebb útvonalat választanák a biztonságosabb helyett. Körülbelül öt éves kortól kezd el kialakulni az általános veszélyérzet, de jó néhány év telik el, mire valóban kezdik előre látni a lehetséges kockázatokat. És még akkor is eltart egy darabig, amíg képesek elkerülni a kockázatos helyzeteket és megfelelően reagálnak rájuk.

Ne feledd, hogy amíg gyermeked összes készsége teljes mértékben ki nem fejlődik, számítani fognak az éberségedre és figyelmedre. A cselekvés általi tanulás az út az előrelépésre! Gondoskodj róla, hogy gyermekeid rengeteget gyakoroljanak, és adj nekik esélyt, hogy megtapasztalják milyen a valódi kerékpározás az úton. Ez az egyetlen módja annak, hogy tovább fejlesszék és a szükséges készségeket szokássá alakítsák. A tanuláshoz mindenképpen válassz megbízható, méretben megfelelő gyerek biciklit!

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info