Top 10 készség és gyakorlásuk

Top 10 készség és gyakorlásuk

 

Miután a gyermeked ráérzett a pedálozás ízére, ideje tovább lépni a következő szintre néhány különleges kihívással. Ezek a gyakorlatok a technikák finomítását szolgálják, sok mókával és játékos módon fejlesztik a gyerek biciklis készségét. Végülis a bicikliúton, a parkban vagy a közös biciklizés során soha nem szabad alábecsülni a kerékpár biztonságos kezelésének képességét.

Tehát, ragadd meg a kerékpárodat!

…várj, ne olyan gyorsan! Szükséged lesz néhány eszközre az edzéshez, például kúpokra vagy vödrökre, néhány kis golyóra és padlókrétára. Ne félj használni a kreativitásodat; mindez még izgalmasabbá teszi gyermekednek a gyakorlást.

Keressen egy forgalommentes helyet, ahol elegendő a hely egy kis kör számára. Mielőtt gyermeked szabadon engeded, magyarázd el vagy mutasd be az egyes tevékenységeket külön-külön.

#1 Kihívás – Kanyarodás

Körök: Biciklizz egy nagy körben és kérd meg a gyermeked, hogy tartson kis távolságot tőled. Fokozatosan csökkentsd a kör méretét minden forduló után.

8-as ábra: Rajzolj egy nagy 8-ast a földre, és bátorítsd gyermeked, hogy kövesse a vonalat - először az egyik, majd a másik irányba. Valószínűleg az egyik irányt könnyebben fogja megtalálni, mint a másikat - ez teljesen normális; mindenkinek van domináns oldala.

Következő szint: magabiztos, haladó gyermekek mindkét fenti feladatot kipróbálhatják egy kézzel a gyerek biciklin.

Tipp: nézd meg előre a 4. kihívást, mivel ez az egykezes kerékpározás fejlesztésére összpontosít.

#2 Kihívás – Maradj a pályán

Kerékpárosként várhatóan gyakran ütközünk térbeli korlátokba, például a kerékpárúton belül maradni vagy tartani egy ösvény természetes határait. Itt kulcsfontosságú, hogy a pályán maradjunk.

Rajzolj két párhuzamos vonalat, egyfajta folyosót a földön. Gyermeked számára az a kihívás, hogy az egész folyosón áthaladjon anélkül, hogy megérintené a határvonalakat.

Következő szint: Csökkentsd a folyosó szélességét az út mentén. Alternatív megoldásként húzd azt spirál alakban, és add meg a kihívást, hogy kívülről befelé tekerjen - ismét ügyelve arra, hogy ne érintse a vonalakat a gyerek biciklivel.

#3 Kihívás – Szlalom

Az akadályok elhárítása olyan művészet, amely pontos és magabiztos kormányzást igényel.

A szlalom kihívás elkezdéséhez helyezd a kúpokat nagy távolságra egymástól.

A következő szintre lépés: Csökkentsd a kúpok közötti távolságot. Vagy miért nem adunk hozzá egy kis versenyt egy rajt- és cél vonallal? Nézzétek meg, hogy kié a legjobb idő – garantált szórakozás a gyermekek számára!

#4 Kihívás – Kerékpározás egy kézzel

A magabiztos egykezes biciklizés kötelező tudás. Ez elengedhetetlen a forgalomban való közlekedéshez, ahol gyermekednek jeleznie kell a kanyarodási irányt a kereszteződésekben. Mint mindig, ne siettesd a folyamatokat.

1. lépés: Kérd meg gyermeked, hogy haladjon átlagsebességgel tekerés nélkül a gyerek biciklivel. Ezután az egyik kezével próbálja meg lazítani a szorítást a markolaton. Amikor készen áll, emelje fel a kezét röviden a markolatról. Minden egyes próbálkozásnál gyakorolhatja, hogy hosszabban vegye el a kezét. Miután kellő magabiztosságot szerzett, megpróbálhatja pedálozás közben a gyakorlatot.

2. lépés: Labdával a kezedben tartsd a karod gyermeked vállának magasságában. Bátorítsd őt, hogy menjen gyorsabban a biciklivel. Ahogy elhalad, próbálja meg elvenni a labdát, kormányzás nélkül, természetesen.

#5 Kihívás – Perifériás látás

Amikor másokkal együtt biciklizik feltétlenül szükséges, hogy gyermeked tisztában legyen a környezetével. Ez magába foglalja, hogy a vállukon keresztül ellenőrizzék az utat egy kereszteződés elérése vagy kanyarodás előtt.

Az ilyen tudatos ellenőrzés gyakorlásának egyik módja az, hogy elkísérd a gyermeked biciklizni; miközben így tesztek, mutass számokat az ujjaiddal vagy tarts fel egy kis tárgyat. A kihívás az, hogy a válluk fölé pillantva felismerjék a számot vagy a tárgyat és megnevezzék azt.

#6 Kihívás – Hajszálpontos fékezés

Akár egy stop táblánál, akár egy elkerülhetetlen akadálynál, a kontrollált fékezés a kulcsa a biztonság megőrzésének. Egy kis gyakorlással gyermeked könnyen elsajátíthatja ezt.

Rajzolj egy vonalat krétával vagy helyezz el pár kúpot egy vonalba. Gyermeked ezután álljon rajtra készen és menjen fel kis sebességgel a vonalra a gyerek biciklivel. A cél az időben történő fékezés, hogy megálljon a vonal előtt, vagy ami még jobb, ha a vonalon áll meg. Minden alkalommal jelöld meg a földön krétával, hogy az első kerék hol áll meg. Ez lehetővé teszi, hogy nyomon kövessétek a fejlődést. A cél, hogy minden alkalommal közelebb kerüljön a vonalhoz anélkül, hogy megérintené. Minden körben növelhetitek a távolságot.

Következő szint: Adj hozzá egy egyensúlyi gyakorlatot a kihíváshoz. Válassz lágyabb talajt, például pázsitot vagy mezőt. Gyermeked biciklizzen feléd, majd fékezzen, amíg álló helyzetbe nem kerül. Itt a kihívás az, hogy újra elinduljon anélkül, hogy megérintené a talajt. Tipp: az ilyen megállás sokkal könnyebb, ha gyermeked a pedált a talajjal párhuzamosan tartja.

#7 Kihívás – Egyensúly megtartása

A gyerekek általában könnyen megtanulnak gyors tempóban biciklizni, de a lassú tempó némi gyakorlást igényel. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy gyermeked finomítsa az egyensúly érzékét.

Miért ne legyen egy kis verseny? Foglaljátok el a helyeteket a rajtvonalon. Ez egy lassú kerékpárverseny, ahol az a győztes aki utolsóként halad át a célvonalon, anélkül, hogy lábát a földre tette volna!

Következő szint: rajzolj egy körülbelül 2 méter x 1 méteres téglalapot a földre. A kihívás az, hogy a gyerekek a kerékpáron maradjanak, ne érintsék meg a talajt és ne menjenek a vonalakon kívülre. Amint egy láb megérinti a talajt, a játék újraindul. Stopperrel mérd, hogy meddig bírnak a biciklin maradni. Ne félj kipróbálni!

#8 Kihívás – A "támadási pozíció"

Gyermeked ideje nagy részét a gyerek biciklin fogja tölteni. Az egyenetlen felületekkel és a hepehupás pályákkal a legjobban a nyeregből felállva lehet megbirkózni úgy, hogy gyermeked a lábai és karjai kiegészítő felfüggesztésként működjenek. Sőt, a legtöbb lejtőt is így lehet legyőzni. Ezért fontos, hogy gyermeked gyakorlatot szerezzen benne:

Keress egy lapos, egyenes szakaszt, és kérd meg, hogy megfelelő iramban biciklizzen - ekkor álljon le a tekeréssel és úgy menjen - állítsa a pedálokat a talajjal párhuzamosan - emelkedjen ki a nyeregből - a karok és a lábak legyenek kissé hajlottak, hogy elnyeljék a göröngyöket - könyök kifelé - váll a kormányrúd felett - csípő az alsó tartó felett - a szemek egyenesen előre néznek. Ezt hívják 'támadási pozíciónak'.

#9 Kihívás – Az első kerék pattogtatása

Miután megtanulták, sosem felejtik el! Az első kerék egy pillanatra a földről történő emelésének művészete lényegesen megkönnyíti az akadályok átugratását, például a járdaszegélyeket és a gyökereket. Ez egy haladó kihívás, ezért győződj meg arról, hogy gyermeked kellően megtanulta az előzőeket és készen áll rá, hogy elkezdje ezt a gyakorlatot.

Amit csinálnotok kell: válassz egy akadályt, például egy gallyat – gyermeked tekerjen a választott akadály felé, és emelje fel a kereket közvetlenül azelőtt, hogy elérné. Ez magában foglalja a karok hajlítását és a kormányrúd finom felfelé húzását. Ilyenkor a súlyát a gyerek kerékpár hátsó része felé kell mozgatnia. Amint a kerék a levegőben van még gyengéden irányítani kell, hogy visszatérjen a talajhoz.

A kihívás itt az időzítéssel kapcsolatos - a megfelelő pillanat kiválasztása a kerék felemelésére az akadály átugratása érdekében. Gyermekednek először egy egyenletes felületen kell elsajátítania ezt a készséget, mielőtt elindultok a kihívásra, hogy felugrassatok a járdára.

#10 Kihívás – Driftelés

A kavicsos talaj sok gyermek számára nagyon ijesztő lehet. Ez gyakran a gyermek véletlen túlzott vagy hirtelen fékezése miatti csúszásból vagy elesésből származik. A balesetek elkerülése érdekében bölcs dolog, ha gyermeked jobban megismerkedik egy laza felülettel, és felfedezi, hogy ez a felület hogyan reagál a kerékpáros és fékezési stílusokra. Jó szórakozást:

Gyakoroljátok sík terepen, kavicsos vagy erdei pályán. Add meg, hol van a stop vonal. Először kérd meg gyermeked, hogy lassan induljon és álljon meg a gyerek biciklivel a vonal előtt. Ügyelj arra, hogy a vonal jól látható legyen, hogy orientálódhasson, és próbáljon meg minden alkalommal közelebb megállni a vonalhoz.

Magyarázd el, hogy nedves körülmények között a dolgok rendkívül csúszósak lehetnek, például a gyalogos átjárók fehér színű felfestései vagy a földön lévő falevelek.

Az alábbi videóval adunk egy kis segítséget:

https://www.youtube.com/watch?v=WCU1X_vo3MQ&t=394s

Sok szerencsét és jó szórakozást a készségek elsajátítása közben!

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info