Gyerek + bicikli + út = gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

Gyerek + bicikli + út = gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

 

Gyermeked már boldogan és magabiztosan biciklizik a játszótér és a kert körül? Ragyogó hír! Itt az ideje, hogy megtanítsd neki a közutakon való biztonságos biciklizés szabályait.

Az első családi kerékpározás az úton egy nagy pillanat Neked és gyermeked számára. A kicsiknek sok különféle mozgást kell összehangolnia, és a megfelelő mozgást megtennie a megfelelő időben. Mindannyian jól fel kell készülnünk annak érdekében, hogy mindenki biztonságban maradjon. Összeállítottunk egy praktikus útmutatót a számotokra...

Felszerelés: A gyerek bicikli és a kiegészítők az első kulcs a biztonsághoz

 • Először is úgy állítsd be az ülést, hogy gyermeked lába kényelmesen érintse a talajt a biciklin ülve.
 • Rendszeresen ellenőrizd a kerékpárt. Ügyelj arra, hogy az összes csavar szoros legyen, a gumik rendesen legyenek felfújva, és a fékek és a lámpák is teljes üzemkész állapotban legyenek.
 • Soha ne felejtsd el, hogy mennyire is fontos a sisak! A fej sérülése egy kerékpáros baleset során a leggyakoribb panasz. A legjobb, amit itt megtehetsz, ha jó példát mutatsz!
 • A gyermekek kisebbek, mint a felnőttek és alacsonyabban ülnek, ezért fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a lehető legjobban láthatóak-e. A törvény által előírt kerékpáros lámpákon kívül azt is javasoljuk, hogy öltöztesd élénk színekbe és rögzíts fényvisszaverőket a sisakjukhoz és a ruházatukhoz. Az is jó ötlet, ha van csengő a gyerek biciklin, így a gyerekek könnyedén fel tudják hívni magukra a figyelmet, ha szükséges.

Közúti szabályok: A főbb útjelző táblák, mint például az állj és az irányt adó, könnyen magyarázhatóak. Bármit is csinálsz, ellenőrizd, hogy a gyermeked ismeri-e ezeket.

Gondold ki előre, hogy mit kell tennetek bizonyos helyzetekben a biztonság fokozása érdekében. A legjobb gyakorolni egy biztonságos helyen, ahol minden helyzetre fel tudod készíteni a gyerekedet. Például:

 • Kézjelzés a balra és jobbra forduláskor a gyerek biciklin.
 • A nyílt kereszteződéseknél megfelelő haladás, azaz időben történő fékezés és megállás.
 • Kommunikáció más úthasználókkal szemkontaktust teremtve.
 • Az út mentén található trükkös pontok kezelése, vagyis az akadályok elkerülése és a parkoló autók kikerülése.

A gyakorlás során mindig kicsit szórakoztatóbbá teheted a dolgokat...

 • A fékezésnek egyenértékűnek kell lennie a pályával. Próbálj meg rajzolni egy jelet a padlón, hogy megmutasd gyermekednek azt a pontot, ahol meg kell állnia.
 • Kérd meg , hogy mondja: "Balra és jobbra nézek!" minden kereszteződésnél.
 • Az egyik dolog, amivel segíthetsz gyermekednek a körbenézés és válluk fölött való átnézés gyakorlásban az, hogy ujjaiddal számokat mutatsz, amíg ő körülötted köröz. Kérd meg, hogy hangosan mondja mennyi ujjadat mutatod.
 • Változtasd a pozíciót gyermekeddel, és hagyd, hogy figyelje, ahogyan te biciklizel. Szándékosan hibázz, így könnyen rájöhetsz, hogy megjegyezte-e a szabályokat, ő pedig örömmel fog rámutatni a hibáidra.

A legjobb, ha addig ismétlitek a gyakorlatokat, amíg gyermeked megjegyezi és automatikusan csinálja azokat a gyerek biciklivel. Mint ahogy mondják, a gyakorlat teszi a mestert!

Helyes út: Előre válassz ki egy megfelelő útvonalat, és ne felejtsd el, hogy a legrövidebb út nem feltétlenül a legjobb. Egy kis kitérő elegendő lehet ahhoz, hogy biztonságosabbá és nyugodtabbá váljon a kerékpározás. Különösen akkor, ha kevesebb a forgalom és kevesebb nagyobb kereszteződés van. Válassz egy rövid vagy ismerős utat, például az iskoláig, bevezetésként a valódi forgalomban való közúti biciklizéshez a gyerekeknek. Extra bónuszként ez a reggeli tevékenység segíti a gyerekeket a koncentrálásban az iskolában :)

Felügyelet: Ki vezesse az utat?

 • Ha tudod, próbáld meg két felnőttel felügyelni gyermekedet az első kerékpáros utatok során. Legyen a gyerek biciklijével középen. Így a hátul lévő személy mindent lát amit az elől haladók tesznek és folyamatosan figyelemmel kísérheti őket.
 • Biztos lehetsz benne, hogy gyakran fogsz egyedül kerékpározni a gyermekeddel. Ebben az esetben a legjobb, ha ő előtted megy, de csak ha jól ismeri az útvonalat. Maradj a lehető legközelebb hozzá, hogy útbaigazítást tudj adni vagy tudj segíteni, ha szükséges, például ha akadály van az úton.

Ha azonban ismeretlen vagy forgalmas utakon kerékpároztok, javasoljuk, hogy te menj előtte.

Soha ne felejtsd el, hogy példát mutatsz! Amikor a gyermekek új helyzetekkel szembesülnek, fontos, hogy legyen egy példaképük, amelyet nézni és másolni fognak. Ne csak szavakban mondd el nekik, hogy hogyan kell szabályosan közlekedni, mutass példát azok megfelelő betartásával.

Nézz utána, hogy milyen KRESZ szabályok érvényesek a kerékpárosokra. Érdemes útmutatást keresni arról is, hogy a gyermekek milyen korban kerékpározhatnak egyedül az úton, és / vagy milyen feltételekkel.

Jó szórakozást, jó gyakorlást kívánunk és maradjatok biztonságban!

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info