Mit vegyek magamra?

Mit vegyek magamra?

Ha tapasztalt bringás vagy, akkor tudod, hogy esküvőre könnyebb outfitet választani, mint egy hétvégi tekeréshez, és ez akkor is igaz, ha magasról teszel a divatra. Sütni fog a nap, esetleg esni fog? A csúcson öt fokkal hidegebb lesz mint a völgyben? Mászáskor megizzadsz, és lefele fázni fogsz? Pár év rutinnal kialakul a ruhatárad aminek segítségével könnyedén megbírkózol ezekkel a szitukkal, de valljuk be, mindenkinek van egy jó elázós, odafagyós, szétizzadós sztorija.

Szülőként ráadásul nem csak magunkat, hanem a legifjabb generációt is öltöztetnünk kell, méghozzá kényelmesen, biztonságosan. Ehhez adunk pár tippet!

Fő a biztonság!

Mindenek előtt beszéljünk a kötelező és ajánlott védőfelszerelésről! Nem vagyunk kifejezetten parásak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az önfeledt bringázáshoz - főleg terepen - három dolog elengedhetetlen: sisak, kesztyű és egy pár jó cipő. Ezek nélkül terepre semmiképp se menjünk, de a sisakot már egy könnyed tekeréshez is ajánljuk a parkba. Vegyük Őket sorra.

Sisak

Fontos tudni, hogy a sisak nem csak a koponyát védi, és nem csak nagy ütésektől, hanem az egész fejet, és már egy egészen apró kicsúszásnál is sok kellemetlenségtől kímélhet meg. Egy kisebb eséskor a sisak pereme éri a földet orrunk, állunk helyett, és kellemetlen horzsolásoktól, zúzódásoktól védhet meg - ezért érdemes mindig hordani.

 

 

Ahhoz, hogy a sisak kellő védelmet nyújtson, megfelelően kell hordani, azaz a fejen vízszintesen, kellően szorosra húzott pántokkal kell viselnünk. Ez induláskor mindig ellenőrizni kell, ugyanis a pántok, csatok még egy nagyon jó minőségű sisaknál is “elmásznak” néha.

 

1. Vízszintes legyen! a sisaknak a fejen úgy kell állnia, hogy a sisak pereme és szemöldökünk közt nagyjából két ujjnyi hely van.
2. Ne lötyögjön! Ehhez elsősorban megfelelő méretűnek kell lennie a sisaknak, de minden sisakot lehet finomhangolni. A Woom Kids sisakok esetében a párnákat vásárláskor és cseréljük megfelelő méretűre, a bajonettzárat megfelelő szorosságra húzzuk minden tekerés előtt.
3. A pánt legyen elég szoros! A sisak Y alakú pántjának felső szárai ne érjenek a fülhöz, a csat nagyjából az állkapcson feküdjön, és a pánt legyen annyira szoros, hogy két ujjunk befér. Hajtsuk előre és hátra a fejet, úgy is ellenőrizzük a beállításokat. Ez is minden tekerés előtt kell finomhangolni.

     

    Huhh, ez kissé sok melónak tűnhet, és valljuk be, elsőre az is! De ha egyszer megtaláltuk a jó beállításokat, utána pár másodperc alatt helyére lehet mindent állítani, ha elmászott tekerés, vagy szállítás közben.

    Mennyire kell szorosnak lennie a pántoknak? Ne feledjük, a sisak nem kalap: eséskor a helyén kell maradnia, elcsavarodnia sem szabad. Ha túl szorosra húzzuk, az már pár perc után kényelmetlenséget okoz, ha rossz helyre kerülnek a pántok, akkor kidörzsölik a bőrt. Az ideális beállítás tehát az, ami a lehető legszorosabb anélkül, hogy idővel kényelmetlenné válna. Ha valami dörzsöl, szorít, akkor próbáljunk igazítani a pántokon, a kis Woom sisak megfelelő beállítások mellett garantáltan kényelmes! 

    Ha még nincs tapasztaltunk a beállításokkal, akkor semmiképp se indulás után kezdjünk kísérletezni. Játsszanak a gyerekkel űrhajósat, versenyautósat, vagy amit szeretnétek, és otthonotok kényelmében kísérletezzetek.

    Sok infó volt? Biza! De ne feledjétek, hogy a sisak a legfontosabb védőfelszerelés. Minden egyéb opcionális, de sisakot mindig hordjatok, ha egy igazit akartok bringázni!

    Kesztyű

    Hideg időben megfázás ellen is véd, de nem csak! Ha izzad a kezed vagy esős az idő, akkor kesztyűben jobban tapad a markod a kormányhoz, de ami legfontosabb: a legkisebb eséskor, csúszáskor is megvéd a horzsolásoktól. Egy teljes body armornak ritkán veszed hasznát, de a kesztyű minden kis eséskor véd!

    A tenyérrész legyen megerősített, hisz ez adja a védelmet. Ezen kívül nem sokat érdemes beszélni kesztyűkről, legyenek kényelmesek és strapabíróak.

    Cipő

    Lehet bringás cipőt vásárolni, de főleg addig, amíg nő a gyerek, nem feltétlenül szükséges. Ebben a cikkben nem tárgyaljuk a patentpedálokat és a velük kompatibilis cipőket, és nem is ajánljuk ezeket gyerekeknek - először platformpedállal kell megtanulni tekerni.

    A jó bringás cipő lapos és merev talpú, és nem könnyen csúszik le a pedálról. Ez persze a pedálon is múlik, gyakran találjuk magunkat szembe azzal, hogy a pedált is cserélni kell a megfelelő tapadás érdekében. A Woom bringákkal kiváló pedálokat szállítunk, ezekkel nem lesz gond! Próbáljuk rá a cipőt, szárazon és vizes talppal is. Ha egy pár cipő bevált, akkor használjuk mindig azt, vagy hasonlót bringázni, mert ezen is múlik, hogy milyen a bringa kezelhetősége - minden cipőt szokni kell.

    És ne feledjük, nem kell csili-vili új cipővel menni a bike parkba, sőt! A bringázásra szánt cipőt vásárlás után hordjátok utcára és suliba mielőtt befognátok bringázni!.

    Térd- és könyökvédő 

    Egy könnyű, nadrág alatt elférő térdvédő - mint a Woom sajátja - nem árt, ha van a gyereken de kis sebességnél nem kötelező. A hasonló könyökvédő is hasznos tud lenni, de ezeket mi inkább csak bikeparkba, skateparkba és pumptrackre ajánljuk, ahol fokozott az esés vagy ütközés veszélye, vagy trükkök tanulásakor, készségek fejlesztésekor vegyük fel őket. Jó ha van a háznál, de ne essünk túlzásokba: nem kell páncélos lovagnak beöltöztetni a gyereket, ha kimegyünk tekerni egyet a parkba.

     

     

    Ruházat

    A gyerekek úgyis gyorsan kinőnek és szétszaggatnak mindent, ezért mi a kényelmes utcai ruházatot, és a réteges öltözködést ajánljuk. Egy széldzseki és/vagy esőkabát mindig legyen kéznél, és a vastag, nehezen lélegző darabokat kerüljük.

    A Woom saját ruhadarabjai természetesen jók bringázáshoz, és könnyen kombinálhatók bármivel ami már most a szekrényben van. Itt is - mint cipőknél - érdemes először utcán, iskolában nyújtani és koptatni, mielőtt akarva vagy akaratlanul az avarban hemperegtek a felsővel.

    A megfelelő rétegek? Éghajlat, időjárás kérdése. Magyarországon nyáron póló, rövidnadrág és szélkabát, vagy pulcsi szinte mindig elég, esőben pedig egy víztaszító széldzseki is elég lehet ahhoz, hogy eljussunk vele a legközelebbi menedékig. A Woom Orbitallo például kiváló választás.

    Ősszel és tavasszal egy kényelmes hosszúnadrág és a hosszú ujjú pólók ideálisak, és bátran vegyünk fel 2-3 vékony réteget is egy szélkabát alá. Ha hűvös időben bringázunk, valamivel kevesebb hőszigetelésre lesz szükségünk mint gyalog (hisz mozgásban vagyunk), de sokkal erősebb szélvédelemre.

    Számolnunk kell azzal is, hogy hegyre fel lassan haladunk, sok hőt termelünk, lefelé viszont gyorsan gurulunk és az erős menetszél gyorsan kihűt. Ilyenkor jön jól egy cipzáros felső, vagy kabát.

    Ami viszont biztos, hogy szinte mindig rossz ötlet, az a hátizsák! Legtöbb hőt ugyanis a hátunkon keresztül adjuk le, emiatt a hátizsák és pántjai alatt nem szárad meg az izzadt hát, és ha már vizes a hátunk, könnyen megfázunk. Helyette kerékpárra rögzíthető táskát ajánlunk.

     

    Jó tekerést, sok kalandot!

     

    Kun Zsolt

    A tetejére
    A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info