Gyerekbicikli vásárlás: hogy válasszuk ki a megfelelőt?

Gyerekbicikli vásárlás: hogy válasszuk ki a megfelelőt?

 

Akár a ruhákat, cipőket, a kerékpárt is méretre vesszük. Felnőtt, városi kerékpárok esetében nem olyan drámaiak a különbségek - de ha ültünk már 20 centivel magasabb vagy alacsonyabb ismerősünk bringáján, akkor sejthetjük, hogy milyen érzés lehet egy gyereknek egy számára rossz méretű bringán ülni.

Mi úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy a gyerek jól érezze magát bringázás közben, mindig megfelelő méretű bringán kell ülnie, amit könnyen tud kezelni. Ha gyerekünk kényelmesen ül egy könnyen mozgó, precízen működő bringán, akkor kellemesen, biztonságosan tanul meg bringázni.

Ne nőttére, vagy kerékméret alapján

Hamar kinövik a gyerekek a bringát, ezért hajlamosak a szülők túlméretezett bringát venni - hisz egy fél év alatt úgyis belenő! Ezt nem ajánljuk, próbáljunk csak ki egy sajátunknál 2-3 mérettel nagyobb bringát, és tapasztalni fogjuk, hogy már mi is alig tudunk kanyarodni, elindulni, megállni - gyerekek esetében pedig arányaikban nagyobbak az eltérések egy jól és rosszul méretezett bringa közt.

Mindig tartsuk be a gyártó által megadott méreteket! Gyerekkerékpároknál általában minimális és maximális testmagasságot adnak meg egy bringához - kerüljük azokat a gyártókat amik nem ezt teszik.

Mekkora az ideális kerékméret? A helyes válasz erre az, hogy teljesen mindegy! A vázméret a fontos, és a gyártók ehhez választanak megfelelő kerékméretet - ha nagyon leegyszerűsítenénk, mondhatnánk azt is, hogy a legnagyobbat, ami még befér.

Tartós kerékpár = olcsó kerékpár

A gyerekkerékpárok folyamatos cserélgetése nem kell anyagi katasztrófa legyen, hisz egy jó minőségű kerékpár nem egyszer használatos. Tapasztalataink alapján egy woom 1, vagy woom 2 minimális, de rendszeres karbantartással (bowdenek, fékbetétek, gumicsere, tisztítás és zsírzás) kibír 2-3 gyereket, mielőtt nagygenerálra lenne szüksége - és még ezek után is újszerű állapotú lehet, és könnyen eladható.

Ilyen kerékpárt érdemes használtan is vásárolni, különösen azokat a méreteket, amiket hamar kinő a gyerek. Ha a családban, ismerősök között “vándorolhat” a kerékpár, azzal is sokat spórolhatunk. A nagyobbik gyerek által kinőtt futóbiciklit nálunk ismerősök gyerekei használták, míg a kisebbik megnőtt annyira, hogy megörökölhesse.

 

A kezdetek: futóbiciklit igen, pótkereket ne!

Semmiképp se tanítsuk a gyereket pótkerékkel bringázni, hisz a legfontosabb - és legnehezebb - az egyensúlyozást magát elsajátítani. Ha ez megy, akkor a tekerés, fékezés már nem fog gondot okozni, és könnyedén átszokik pedálosra. A háromkerekű, pótkerekes bringákat ezért kerüljük, ha lehet.

Nem különösebben bonyolult egy megfelő futóbringát találni: legyen állítható a nyerge, ennek alsó pozíciójában érjen le róla a gyerek talpa a földre, és ne kelljen előre hajolnia ahhoz, hogy elérje a kormányt. Nem árt, ha könnyű a bringa, és ha van rajta egy fék, amit a gyerek könnyedén be tud húzni.

 

Mikor váltsunk pedálosra?

Ha a gyerek magabiztosan közlekedik a futóbicóval, akkor kerülhet alá a pedálos! Nem kell sürgetni, kortársaihoz hasonlítani, van aki hónapok alatt beletanul, van akinek évek kellenek - tapasztalataink szerint inkább érdeklődés mint tehetség kérdése. Hagyjuk a gyereket saját tempójában fejlődni! És mikor jön el a váltás ideje? Itt egy jó kis lista ennek jeleivel:

 

1. Könnyedén elindul, több métert gurul úgy, hogy nem teszi le lábait
2. Lejtőkön nem fél, és biztonságosan meg tud állni a lejtő vége előtt is
3. Magabiztosan kanyarodik, gyorsabb kanyarokban bedől
4. A bringázás nem köti le teljesen a figyelmét, folyamatosan beszélget, nézelődik közben
5. Túl gyakran kell már utána rohanni vagy tekerni :)

       

      Ha ezek megvannak, akkor bátran ülhet át pedálosra, akár napok alatt is el tudja sajátítani a pedálozást.

      A legelső pedálosnál fontos, hogy tudjuk annyira leengedni a nyerget, hogy a gyerek mindkét lába leérjen - akár a futóbicón - és ez a bringa minél kevesebb paraméterében különbözzön a futóbicótól. Nem véletlen, hogy a woom 1 és woom 2 kísértetiesen hasonlítanak egymásra, szinte csak a hajtás (hiánya) a különbség.

       

      Méretezés, stílus

      Kis gyerekek esetében nincs értelme tolómérővel állítgatni a bringát, a legtöbb gyártó - így a woom is - magassághoz, korhoz ajánl kerékpárt. Egészen kis korban, kezdő bringások esetén  a kerékpár stílusában sincsenek nagy eltérések, és ennek szerintünk nem is sok értelme lenne, hisz ekkor még a kerékpározás alapjait sajátítja el a gyerek, sokkal később dől el, hogy pl. országúti sprinter, vagy gravity montis lesz belőle.

      Mit takar egyáltalán a kerékpár mérete és stílusa, és egyáltalán, hogyan mérünk egy kerékpárt? Több paraméter van, és külön-külön nem érdemes róluk beszélni, hisz ezek együttese adja ki a megfelő “bike fit”-et. A legfontosabbak:

       

      1. nyeregmagasság (G/H) és hajtókarhossz (I) - ez határozza meg, hogy leér-e a gyerek lába és hogy megfelelően nyújtott lábbal tud-e tekerni
      2. vízszintes felsőcsőhossz (D) és kormány állíthatósága (J) - ezek együttese határozza meg, hogy mekkora a távolság a nyereg és a markolatok közt, azaz mennyire kell előre hajolnia a gyereknek ahhoz, hogy elérje a kormányt (ún. "reach")

       

      Ha ezek megfelelnek, akkor kényelmes és biztonságos a bringa. Sok paraméter, mint pl. a kormányszár dőlésszöge (C ), tengelytáv (E) vagy nyeregcső dőlésszöge (F) nem annyira a “fit”-et hanem inkább a kerékpár stílusát befolyásolja: “országútisabb” vagy “montisabb” lehet ezektől függően - de ilyen mélységekbe menni egy kezdő bringásnál nem érdemes, mi az általános, több stílusra alkalmas bringákban hiszünk.

      Mit kínál a woom

      Ahogy azt gondolom észrevetted, a woom-ok modellnevei tulajdonképpen a méretüket jelölik. Ha csak woomot vesztek, akkor a kerékpárcsere könnyen megoldható: amikor a gyerek kinőtte, lehet a következőt venni méregetés és gondolkodás nélkül.

      A woom 1, 2 és 3 kerékpárok letisztult, városias külseje félrevezető lehet, ezek stílusukban valahol egy MTB és BMX közt helyezhetőek el - de annyira könnyűek és kis gördülés ellenállású kerekekkel vannak szerelve, hogy hosszú aszfalton való tekerésekkor sem jelentenek hátrányt - jó kiindulópontok, és szinte bármilyen stílusra alkalmasak, akár pumptrackre, vagy erdőbe is mehetünk velük. És nagyon könnyűek, ami jó a gyereknek - de valljuk be, legnagyobb előnyük, hogy könnyű őket felvinni a lépcsőn, beemelni a csomagtartóba, feladni vonatra, vagy buszra.

      A woom 4-től felfelé már választhatunk a standard és OFF modellek közt. A standard modellek általános felhasználásra tökéletesek, ezeket egy felnőtt trekking, vagy városi kerékpárhoz hasonlítanánk. Hosszú távra, gyakori használatra jók, de ezekkel sem kell megijedni, ha véget ér az aszfalt. Komolyabb terepre az OFF-ok ajánlottak: ezeken nagyobb tapadást biztosító, szélesebb gumik vannak, ezekhez méltó erősségű hidraulikus fékek társulnak, és a kerékpárok geometriája is sportosabb (pl. alacsonyabban levő kormány, nagyobb felsőcsőhossz). Ezeket leginkább egy progresszív trail, vagy XC MTB-hez hasonlítanánk.

       

      Ne hanyagoljuk a karbantartást…

      Ha rendszeresen elviszünk átnézésre, szervizre egy jó minőségű gyerekbringát, akkor esélyt sem adunk a meghibásodásnak! Megfelelő szervizben ilyenkor gondoskodnak arról is, hogy a nyeregmagasság, kormány és kezelőszervek beállításai a növekvő gyerekhez legyenek igazítva. Ne feledkezzünk meg arról, hogy gyerekünknek nincs viszonyítási alapja, ezért nekünk kell odafigyelnünk arra, hogy minden a megelelő helyen és állapotban legyen.

      Használattal nehéz nagy kárt okozni egy jó bringában, hisz ugyanazokat a szabványokat használja, mint egy sokkal nagyobb terhelésre, sebességre tervezett felnőtt kerékpár. Tárolásra, tisztításra viszont figyeljünk, a korrózió ugyanis a legnagyobb ellenfelünk. Fűtött, száraz helyen tároljuk a kerékpárt, és ne mossuk magasnyomású mosóval, mert az kimoshatja a csapágyakból a kenőanyagot, és vizet juttathat a kerékpár belsejébe - ezzel is meggyorsítva a korróziót.

      … és tekerjünk sokat!

      Ha már végre ott a gyerek alatt a megfelelő méretű, minőségű és állapotú bringa, akkor már csak egy dolgunk maradt hátra: minél többet használjuk! Ha gyerekünk kényelmesen ül a bringán és biztonságban érzi magát, akkor nagy valószínűséggel mindenhova bringával akar majd menni - és hadd menjen!

       

      Kun Zsolt

      A tetejére
      A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info