Bringázni könnyű. De bringázni nehéz is!

Bringázni könnyű. De bringázni nehéz is!

Mitől válik biztonságossá a bringázás? Természetesen rengeteget számít a megfelelő kerékpár és felszerelés, a kényelmes ruházat, a jó beállítások, a megfelelő útviszonyok - ezekről majd írunk a sorozat többi részében - de a legfontosabb mégis az, hogy tudjunk bringázni!

Bringázni persze szinte mindenki tud, de a folyamatra ahogyan megtanultuk már nem emlékszünk - felülírta annak az emléke, hogy milyen könnyedén, magabiztosan bringázni.

Úgyhogy kisebb-nagyobb segítséggel, de mindenkinek magának kell rájönnie, hogy hogyan működik a bicikli. Ebben az első cikkben pár tippet szedtünk össze, hogy hogyan segíthetünk egy gyereket abban, hogy könnyebben és szórakoztatóban tanuljon meg bringázni.

 

  

Te példát mutatsz, ő tanul

Ne próbáld neki magyarázni, hogy mit merre húzzon, tekerjen, nyomjon. Jó eséllyel most tanulja azt is, hogy mi a fékkar, mi a kormány, mi a kerék - úgyhogy az, hogy ne az első féket húzza, mert kimegy alóla a kanyarban a kerék, az egy számára idegen nyelv. Mutasd inkább meg neki! A magyarázataid egyszerűek legyenek: "nézd csak, így próbáld, a lábaddal így, a kezeddel úgy".

Apránként adagold neki a zsargont is. Otthon szereljétek és takarítsátok együtt a bringát, hiszen ilyenkor lehet a legjobban elsajátítani az alkatrészek nevét, működését.

 

Helyette is figyelned kell

…de nem kell mindenbe beleszólnod. Neked kell észrevenned a nagyobb veszélyeket, és erre időben figyelmeztetned, miközben megtaníthatod arra, hogy mik a veszélyek egyáltalán.

Ne feledd, hogy véges a kapacitása és nem akarod túlterhelni. Figyelmének nagy részét már elviszi a bringázás maga. Utasításként csak annyit mondj, hogy figyelj a sávra, nézd a szembejövőt, készülj az útkereszteződésre, ne felejts el szétnézni, stb. Vészhelyzetekben egyszerű, határozott utasításokat adj: lassíts, állj meg, jobbra figyelj, előre nézz.

Számolj azzal, hogy az utca zajában vagy távolról nem mindig fog hallani - ezen segít, ha mindkettőtök bringáján van csengő. Morzézni azért nem kell, de egyszerű jelzéseket kitalálhattok, pl. egy csengés - lassíts, folyamatos csengetés - állj meg, nézz szét!

Ha csak ketten vagytok, akkor érdemes őt hagyni elöl gurulni - így ő diktálja a tempót, te pedig látod egyszerre őt és a környezetét is. Ha több felnőtt van, akkor a sort egy-egy felnőtt nyitja és zárja, a gyerek(ek) pedig középen gurulnak.

 

A kényelem biztonság

Biztosíts számára egy olyan környezetet, ahol csak a bringára és az előtte álló akadályokra kell figyelnie, egy bringát ami megfelelő méretű és szakértelemmel volt beállítva, valamint kényelmes (védő-)ruházatot.

A terepet úgy kell kiválasztani, hogy könnyű legyen rajta gurulni (füvön például nem az) és lehessen rajta a lehető legfájdalommentesebben esni (apró kavicsokkal beszórt poros aszfaltra lendületből tenyerelni például nagyon rossz).

Ne feltétlenül bringával menjetek bringázni! Buszozzatok el a parkba, vagy menjetek autóval az erdőbe, de ne kelljen sokáig közlekednie mielőtt megérkeznétek oda, ahol szabadon tekerhet.

 

Te bringázol vele, és nem ő veled 

Hagyd, hogy ő válasszon célpontot, tekerj az ő tempójában, legyen ez az ő kis kalandja, te vonulj inkább egy picit háttérbe. Etesd, itasd, öltöztesd ha kell, és mindig legyen B-terved azokra az esetekre, ha elkezd esni, elromlik valami, vagy a gyerek elfárad, megijed, éhes, fázik, stb.

 

Hagyj neki időt 

Láttad mennyi ideig tartott megtanulnia a saját szájába lapátolni a táplálékot, úgyhogy sejtheted, hogy ez se két nap lesz. Ne sürgesd, ne legyenek elvárásaid: a lényeg, hogy jól érezze magát!

 

 

 

Kun Zsolt

A tetejére
A sütik segítenek, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Szolgáltatásaink használatával, Ön elfogadja a sütik használatát.  More info